• BIST 8399.96
  • Altın 1655.387
  • Dolar 27.721
  • Euro 29.4264
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmelik Değişikliği hk.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmelik Değişikliği hk.
BDDK tarafından 25.11.2015 tarih ve 26543 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik ile; 10.03.2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci ve se

Bilindiği üzere, Banka Kartları ve Kredi Kartları ile ilgili düzenlemeler hâlihazırda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 10.03.2007 tarih ve 26458 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik” kapsamında belirlenmiştir.

Ancak, konu ile ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tartışmalar ve çeşitli sektörlerce iletilen talepler neticesinde birçok kez değişikliğe gidilerek birçoğu yakın zamanda olmak üzere söz konusu Yönetmeliğin defaatle revize edilmesi sonucu ile karşılaşılmıştır.

Konu ile ilgili olarak yaşanan son gelişme kapsamında ise, BDDK tarafından 25.11.2015 tarih ve 26543 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik ile “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin” 26. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkralarınınaşağıdaki şekilde değiştirilmiş olduğu görülmektedir;

“(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre on iki ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.”

“(8) Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Bu süre, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda on iki ay olarak uygulanır.”

Yapılan son değişiklik ile mevcut durumda bir değişiklik olmadığı, sadece beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ilave üç taksit artışı geldiği görülmüştür. Aynı artış kurumsal kredi kartlarına da yansımıştır.

Kaynak: ito.org.tr
Bu haber toplam 1467 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
12345
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Muhasebe Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim