• BIST 8399.96
  • Altın 1655.387
  • Dolar 27.721
  • Euro 29.4264
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Cari açığın çözümü KOBİ’lerde

Cari açığın çözümü KOBİ’lerde
Cari açığın çözümü KOBİ’lerde

 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin dışa bağımlılığı en az olan işletmeler olduğunu belirterek, “Türkiye’nin cari açığının çözümü de KOBİ’lerde” dedi. 
 
 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nin şubat ayı toplantısında, Türkiye’deki ihracatın büyük firmalar tarafından yapıldığı yönünde bir algı olduğunu, ancak tam tersine ülkede ihracatın yüzde 59’unu KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini söyledi.
 KOBİ’lerin aslında dış ticaret açığının kapanmasına büyük katkı sağladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki ithalatın ise yüzde 40’ının KOBİ’ler tarafından yapıldığını dile getirdi.
 
 Hisarcıklıoğlu, “İhracatın ithalatı karşılama oranı Türkiye genelinde yüzde 60 iken, bu oran KOBİ’lerde yüzde 90. KOBİ’ler, dışa bağımlılığı en az olan işletmeler. Aslında Türkiye’nin cari açığının çözümü de yine KOBİ’lerde. Bu yüzden KOBİ’lere büyük destek vermemiz ve güçlendirmemiz lazım” dedi. 
 
 EXIMBANK’TAN FAYDALANALIM
 
 İhracatın yüzde 65’inin mal mukabili yapıldığını ve bunun bir risk unsuru olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yani açık hesap veriyoruz. Bu büyük bir risk unsuru. Önceki yıl yüzde 61’di, şimdi yüzde 65’e geldi. Yarın dışarıdaki paramızın tahsilatında sorun yaşayabiliriz. İhracat yaparken Eximbank’ın ihracat sigortasını kullanıyor olmamız lazım. Bunun ideali peşin satabilmek ama rakibimiz çok, satamıyoruz. İthalatta ise tam tersi bir tablo var. İthalatımızın yüzde 49’unu peşin alıyoruz. Yani dış ticarette veresiye satıp peşin alıyoruz”  diye konuştu.
 
 İSTİHDAMDAKİ VERGİ YÜKÜ
 
 İş yaparken en önemli sorunlardan birinin istihdam üzerindeki vergi yükleri olduğunu aktaran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 
 “OECD’de istihdam üzerindeki vergi yükü yüzde 35, Türkiye’de ise yüzde 59. Bir diğer yükümüz, kıdem tazminatı. Burada da dünya şampiyonuyuz. Türkiye’nin en büyük sorunu istihdam. Her yıl bir milyon kişiye iş bulmak durumundayız. Bunu da ancak özel sektör eliyle sağlayabiliriz. İş bulmayı cazip hale getirmemiz lazım. Onun için de istihdamın üzerindeki bu yüklerin makul seviyelere çekilmesi lazım. İstihdamın üzerine gelen her yük kalıyor. Bizim üretmeye, almaya, satmaya ihtiyacımız var.” 
 
 YAPISAL REFORMLAR ŞART
 

 Türkiye’nin 2015 genel seçimlerinin ardından yapısal reformları hızla gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “2002’de hızla yapılan yapısal reformlara bağlı olarak Türkiye tarihi bir sıçrama yaptı. Kişi başına düşen gelirde 2.5 misli sıçrama oldu. Tarihimizde özel sektör olarak Türkiye’yi 6 yılda 2.5 misli büyüttüğümüz bir başka dönem yok. Fakat 2008 kriziyle olduğumuz yerde sayma dönemi başladı. ‘Krizden çıkalım’ dedik, yapısal reform yapmayı unuttuk. Son 7 yıldır 10 bin dolara takıldık kaldık. İşte 2015 Haziran ayı sonrasında önümüzdeki 4 yıl seçim yok. Yapısal reformlar seçimlerin olmadığı       dönemde yapılır. Yapısal reformlar gerçekleştirildiği takdirde Türkiye ekonomiye yeni bir ivme kazandıracaktır” değerlendirmesinde bulundu. 
 
 *    *    *
 
 UMEM’den en çok yabancı şirketler yararlanıyor
 Hisarcıklıoğlu, TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesine de değindi. UMEM projesini Türkiye’de en az kullanan ilin İstanbul olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda eleman istihdam ederseniz istihdamınız üzerindeki vergi yükü yüzde 18 iniyor. Şuna üzülüyorum; bu projeden en çok yabancı sermayeli şirketler faydalanıyor. Onlar bu işin farkında, biz değiliz” dedi. 
 
 *    *    *
 
 Başkan Çağlar’dan faiz ve döviz lobisine uyarı
 İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Ekonomiyi rehin almaya çalışan faiz ve döviz lobisine edilecek laflarımız var. Bilmelisiniz ki, döviz ve faizdeki her dalgalanma hepimizin içinde bulunduğu gemiye zarar veriyor. Bizim ticaret ve üretimimizi bu oyunlarla baltalamaya çalıştığınız müddetçe yarın bunun hesabını veremezsiniz” dedi. 
 
 İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, faiz indiriminde tercihlerin milimetrik hesaplarla değil, reel ekonominin gerçeklerine göre kullanılmasını istedi.
 İTO Meclisi’nin şubat ayı toplantısında konuşan Başkan Çağlar, “Bu ülkenin girişimcisi, sermayedarı, tüccarı finansman noktasında mengeneye alınmazsa kendi gücünü ortaya koyar” dedi. Çağlar, şunları söyledi: “Ekonomiyi rehin almaya çalışan faiz-döviz lobisine bir çift lafımız var. Bilmelisiniz ki; döviz ve faizdeki her dalgalanma hepimizin içinde bulunduğu gemiye zarar veriyor. Bizim ticaret ve üretimimizi bu oyunlarla baltalamaya çalıştığınız müddetçe yarın bunun hesabını veremezsiniz. Biz de iş dünyası olarak iş yapma ve büyüme ilhamımızı biri 300, diğeri 100 yıl önce yazılmış kitaplardan değil, bu ülkenin gerçeğinden, insanımızın enerjisinden reel ekonomiden alıyoruz. O nedenle de faizlerin düşmesi gerektiğini, sadece makroekonomik göstergelere bakarak değil, enflasyon hesabındaki milimetrik hesaplara göre değil, piyasaya ve ekonominin gerçeklerine bakarak söylüyoruz.”
 
 CUMHURBAŞKANINI ZİYARET 
 

 Çağlar, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiğini açıklayarak, Ankara temasları hakkında şu bilgiyi verdi: “Cumhurbaşkanının programı uygun olduğu sürece bu ziyaretlerimi sürdüreceğim. Kendilerinin İstanbul’a ve İstanbul Ticaret Odası mensuplarına verdiği değeri bir kez daha hissettim. Çok sayıda konuyu birlikte değerlendirme imkanı bulduk. Bana gösterilen bu yakınlık İstanbul Ticaret Odası’na duyulan muhabbetin bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızı uzun yıllardır tanırım. Geçen hafta bir kez daha gördüm ki, bütün vaktini ülke için ayırması ve heyecanla çalışması bizim de çalışmalarımıza güç veriyor.”
 
 63’ÜNCÜ YIL GURURU
 

 Çağlar, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun meclis toplantısına katılmasının güzel bir tevafuk olduğunu söyleyerek, “TOBB’un kuruluşunun üzerinden 63 yıl geçti. 6 Şubat 1952’de dev bir yapının temelleri atıldı. Bu vesileyle TOBB’a daha nice yıllar boyunca başarılar temenni ediyorum” diye konuştu. 
 
 GIPTA İLE İZLİYORLAR 
 
 Başkan Çağlar, geçen ay katıldığı Davos Zirvesi’nde Türkiye’nin kaygı ile değil, gıpta ile izlendiğini söyledi. Çağlar, şöyle konuştu: “Davos’ta dikkat çeken en önemli şey, Türkiye’nin ekonomik alandaki başarılarının konuşulmasıydı. Türkiye büyüyor. Riskleri fırsatlara, fırsatları da başarıya çeviriyor. Sokağa çıkın, piyasadaki adama sorun. Türkiye’nin üreten gücü işte orada.”
 
 *    *    *
 
 Başarının yolu beraberlikten geçiyor 
 ODA’nın şubat ayı Meclis toplantısını İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç açtı. Avdagiç, vefat eden eski Meclis üyelerinden Kenan Öziç’e rahmet, yakınlarına ve Meclis’e başsağlığı diledi. 
 
 İş adamının başarılı olması için temel şartın birlik ve beraberlik olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle konuştu: “Bismillah deyip işe başlayacağınız andan tutun da, iş süreçlerinin her bir aşamasında adım adım başarı kıstaslarını yerine getirmeniz lazım. Ama bütün bunların ötesinde en önemli şey, kuşku yok ki birlik olmak, beraber hareket edebilmektir. Bunun için de memleketin her köşesindeki; iş yapma enerjisini, üretim aşkını, iş adamının sıkıntılarını aynı potada buluşturmak elzemdir.” 
 TOBB’un da 63 yıldır bu misyonu yerine getirdiğini kaydeden Avdagiç, “TOBB, bünyesindeki oda ve borsalarla, kurucusu olduğu örgütlenmelerle Türkiye ekonomisine her geçen yıl artan bir şekilde değer katıyor. Bu vesileyle önemli hizmetlere imzasını atmış, ulusal ve uluslararası alanda iş dünyamızı temsil eden Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: ito.org.tr
Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
12345
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Muhasebe Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim