• BIST 5.438,38
  • Altın 1104.603
  • Dolar 18.935
  • Euro 19.9686
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

İflas ertelemeye sıkı denetim geldi..

İflas ertelemeye sıkı denetim geldi..
İş dünyasının son yıllardaki en büyük birkaç sorunundan birisi olan iflass erteleme, birçok şirketin tahsilat sıkıntısı nedeniyle mağdur olmasına yol açtığı gibi, maalesef “profesyonel iflass ettirme!” hizmeti veren bir takım iş takipçilerinin de türemesi

İş dünyasının son yıllardaki en büyük birkaç sorunundan birisi olan iflass erteleme, birçok şirketin tahsilat sıkıntısı nedeniyle mağdur olmasına yol açtığı gibi, maalesef “profesyonel iflass ettirme!” hizmeti veren bir takım iş takipçilerinin de türemesine yol açmıştı. Neredeyse birkaç saat içerisinde iş takipçileri vasıtasıyla iflass erteleme alan firmalar, mal ve tedarik yapan şirketlerin zor durumda kalmalarına neden oluyordu. 

Özellikle iş dünyasında, TOBB, Ticaret ve Sanayi odalarından iflass ertelemeden dolayı yaşanan sorunların çözümü için çeşitli taleplerde bulunulmaktaydı. Dün resmi gazetede yayınlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Sermaye şirketleri ile kooperatifl erin iflassı ve iflassın ertelenmesine ilişkin bazı düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre; sermaye şirketleri ile kooperatifl erin, aktifl erin muhtemel satış fiyatları üzerinden düzenlenen ara bilançoya göre borca batık olduğu idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye hâlinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe hacet kalmaksızın bunların iflassına karar verilir. Şu kadar ki, idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler ya da alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin malî durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini son bir yıldan uzun süre ile şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye sunarak iflassın ertelenmesini isteyebilecek. 

İyileştirme projesinde, yeni nakit kaynak konulması dâhil nesnel ve gerçek kaynaklar ve önlemler ile erteleme süresince tüm işletme giderlerinin ve çalışma sermayesinin nasıl karşılanacağı gösterilecek. 

Mevcut borçların ödeme süre ve tutarlarını, alacaklıların adreslerini, faaliyet gösterilen sektörün özelliklerine göre stoklar ile bunların bekleme sürelerini ve tutarlarını gösteren listeler, vergi dairesine sunulmuş en son bilanço ve gelir tablosu, şirket veya kooperatifin ticaret sicili tasdiknamesi ile iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olduğunu gösteren diğer bilgi ve belgelerin, işletmenin devamlılığı esasına göre düzenlenmiş ara bilançoyla birlikte mahkemeye sunulması zorunlu olacak.

Yukarıda belirtilen liste ve belgelerin iflassın ertelenmesi talebiyle birlikte sunulmaması veya mahkemece verilecek iki haftalık kesin süre içinde tamamlanmaması hâlinde iflassın ertelenmesi talebi ispatlanamamış sayılır ve borca batık olduğunun anlaşılması hâlinde talep sahibi şirketin veya kooperatifin iflasına karar verilecek. 

Daha önce iflassın ertelenmesinden yararlanmış bir sermaye şirketi veya kooperatif, duruma göre uzatma dâhil erteleme süresinin bitiminden itibaren bir yıl geçmedikçe iflassın ertelenmesi talebinde bulunamayacak. Ayrıca erteleme yargılamasında da değişiklikler yapılmış olup, bunu da haftaya yazacağız.

İbrahim Işıklı

Bu haber toplam 1790 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Muhasebe Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim