• BIST 8399.96
  • Altın 1655.387
  • Dolar 27.721
  • Euro 29.4264
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

İŞ KAZALARINI 3 GÜNDE BİLDİRİN

İŞ KAZALARINI 3 GÜNDE BİLDİRİN
İŞ KAZALARINI 3 GÜNDE BİLDİRİN

İşverenler, sigortalı çalışanların iş kazası geçirmeleri halinde 3 iş günü içinde SGK’ya iş kazası bildirimi yapmak zorunda. İş kazası bildiriminin Bağ-Kur’lular için de 3 gün içinde yapılması gerekir. 

SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı sayılanların iş kazası geçirmeleri halinde; bunları çalıştıran işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise kazadan sonraki 3 iş günü içinde iş kazası bildirimlerinin yapılması gerekir. Bu bildirim; e-sigorta uygulaması ile (http://uyg.sgk.gov.tr /IsvBildirimFormu/welcome.do) veya “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” ile doğrudan yapılabilir. Ayrıca işyerinin işlem gördüğü SGK sosyal güvenlik il müdürlüğü /sosyal güvenlik merkezine posta yoluyla göndererek yapmak da mümkün.

YURT DIŞINDAKİ İŞÇİLER

Türk müteahhitlerin yurt dışına götürüp orada çalıştırdığı Türk işçilerin iş kazası geçirmesi halinde, işverenleri tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki “yerel kolluk kuvvetlerine derhal”, “kuruma kazadan sonraki 3 iş günü içinde” bildirilmesi zorunludur.

KONTROL DIŞI İSE

Sigortalıların, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmeleri halinde ise iş kazası ile ilgili bilgi almasına engel olacak durumlarda, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi 3 iş günüdür. Samsun’da kurulu bulunan kamyon servis işiyle uğraşan kalfanın, araç bakımı yaparken 24 Kasım 2014’te gözünden yaralanması olayının, 27 Kasım 2014’te (dahil) kuruma bildirilmesi gerekir. Ancak kalfanın işyerinden Nevşehir’de yolda kalan aracın tamiri için görevlendirilmesi üzerine 24 Kasım 2014’te geçirdiği trafik kazasından, işverenin 1 Aralık 2014’te bilgi sahibi olması durumunda 3 Aralık 2014 (dahil) tarihine kadar SGK’ya bildirim yapılması gerekir.

ULAŞTIRMADA ÇALIŞANLAR

SSK (4/1-a) sigortalıları kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarında çalışan veya işleriyle ilgili bu araçlarda bulunan sigortalıların, meydana gelen iş kazası veya meslek hastalığı ile ilgili bildirimi, aracın Türkiye’ye döndüğü günü takip eden ilk iş gününden itibaren işlemeye başlayacak. Dönüş tarihinin tespitinde deniz ulaştırma araçlarının ilk Türk limanına girdiği, hava ulaştırma araçlarının ilk Türk havaalanına indiği, kara ulaştırma araçlarının ise sınır kapılarından Türkiye’ye girdiği tarihin esas alınması gerekir. Ancak, herhangi bir nedenle aracın Türkiye’ye gelememesi halinde sigortalının gümrükten geçiş tarihi esas alınacak.

BAĞ-KUR’LULARIN İŞ KAZASI 

4/1-b kapsamındaki sigortalıların iş kazası geçirmeleri halinde; kazanın meydana geldiği tarihten itibaren bir aylık sürenin geçmemesi ve kazadan dolayı ortaya çıkan rahatsızlığın hekim raporu ile belgelenmesi şartıyla, bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra kendisi tarafından 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekir. İş kazası nedeniyle sağlık tesislerince 7 Aralık 2014’te tedavi altına alınan sigortalının, 1 Ocak 2015’te taburcu olması halinde bildirim yapmasını engelleyecek durumun kalkması nedeniyle 4 Ocak 2015’e kadar kuruma bildirilmesi zorunludur. Tedavisi kazadan sonra bir aylık süreyi aşan sigortalıların ise en son 7 Ocak 2015’e kadar bildirim yapması gerekir. SGK, bu sigortalılardan durumlarını belgeleyen hekim raporu talep ediyor.

*    *    *

İşverenin akrabaları sigortalı olur mu?
Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerine usulüne uygun bir şekilde intikal ettirilen eş sigortalı sayılacak. Ancak herhangi bir ücret ödenmeyen eş ise sigortalı sayılmayacak. Bu nedenle eşin sigortalı olması için işyerinde fiilen çalışması ve kendisine ücret ödenmesi gerekir. Ödenen ücretler de mutlaka muhasebe kayıtlarında muhasebeleştirilmiş olmalı. Diğer yandan bir işverenin işyerinde çalışan çocukları, ana, baba ve kardeşleri için herhangi bir istisna hükmü yer almadığından, işverenin hısımları hizmet akdine dayanarak çalıştıkları takdirde sigortaya tâbi tutulur. Ancak, baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmuyor. Bununla beraber işverenin 18 yaşını bitirmiş veya 18 yaşından evvel evlendiğinden reşit sayılmış çocukları hizmet akdi mevcut ise sigortalı sayılacaklar.

Kaynak: ito.org.tr
Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
12345
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Muhasebe Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim