• BIST 5.438,38
  • Altın 1104.603
  • Dolar 18.935
  • Euro 19.9686
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Katılım bankacılığı G20’ye model oluyor

Katılım bankacılığı G20’ye model oluyor
Katılım bankacılığı G20’ye model oluyor

Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı kapsamında düzenlenen T20 açılış toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katılım bankacılığının Batı finans piyasalarında da model olacağını söyledi.

FEDAİ YILDIRIM


G20 kapsamında düşünce kuruluşlarını temsilen oluşturulan T20 Türkiye’nin Küresel Yönetişimin Dönüşümü başlıklı açılış toplantısı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, T20 toplantılarının, G20’nin önemli bir çalışma hattı olduğunu belirterek, son 1.5-2 yıldır Türkiye’nin uluslararası basında işleniş tarzının çok olumlu olmadığını bildirerek, bunu düzeltmek için G20, B20, L20 ve T20 çalışmalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

FAYDALARINI GÖRECEĞİZ

Babacan, “Gerçekten iyi bir performans ortaya koyabilirsek, ‘Türkler güzel şeyler yaptı. O dönem başkanlığında şu projeyi gerçekleştirdiler, bu yenilik oldu’ gibi şeyleri kayda geçirebilirsek, ülkemiz için bunun çok büyük faydalarını göreceğiz. Ayrıca, ‘dünya ekonomik krizinin çözüme kavuşturulmasında Türkiye’nin dönem başkanlığının katkısı oldu’ kanaatini yılsonu itibariyle yerleştirebilirsek, ülkemiz için büyük başarı” dedi.
Babacan, G20 Dönem Başkanlığı olarak kapsayıcılık, uygulama ve yatırımların öncelikleri olacağını dile getirerek, G20 ülkelerinin kadın örgütlerini en kısa zamanda bir araya getireceklerini ifade etti.

SAPASAĞLAM KONTRATLAR

Yatırım konusundaki görüşlerini de dile getiren Babacan, yatırımların katkısının önemli olduğunu aktararak, şunları kaydetti: “Bir kamu-özel sektör ortaklığı projesi dediğinizde, projenin ilk düşüncesinden, yani çiziminden başlayıp da yatırımının yapılması ve bunun geri dönüşümünün sağlanması 15, belki de 40 yıl. Bu süre içerisinde ülkelerde 10 tane hükümet, 20 tane bakan değişiyor. İşe başladığınız günkü politika ile işin bittiği günkü politika apayrı olabiliyor. ‘Biz buna nasıl güvenip de geleceğiz’ diyor yabancı yatırımcı. Sağlam hukuki çerçeve gerekiyor burada. Uluslararası hukuk karşısında sapasağlam kontratlar gerekiyor.”

3 İSLAMİ FİNANS SEMİNERİ

Bakanların İslami finansman metotlarını kendi ülkelerinde daha çok kullanmaları gerektiğini söylediğini aktaran Ali Babacan, hatta bu bakanların bazılarının Hıristiyan demokrat politikacılar olduğunu dile getirdi. Babacan, “Katılım bankacılığı ve kira sertifikalarında gerçek bir ticaret, gerçek bir yatırım var. O modellerde parayı para ile döndürme yok. IMF, İslami finans ile ilgili bu yıl 3 seminer yapacağını, dünyada bu işi daha çok tanıtacağını söyledi. Özellikle kriz, volatilite dönemlerinde bu modeller çok daha güzel sonuçlar veriyor ve riski dağıtıyor” dedi.
Toplantıda İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Dursun Topçu ve Gökhan Murat Kalsın, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Soylu ve Servet Samsama, İTO Genel Sekreteri Ömer Bal ve Genel Sekreter Yardımcıları Nuran Turan, Halil Aslan, Tezer Palacıoğlu ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de yer aldı.

*    *    *

G20 gelecekte tüm dünyayı kapsayacak
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, dünya tarihinin küreselleşme ve kurumsallaşma öyküsünün, bugün ‘think tank’ diye adlandırılan düşünce kuruluşlarının oluşmasıyla başladığını ifade etti.
G7 olarak başlayan oluşumun G20’ye taşındığını ve gelecekte hedefin tüm dünya olacağına inandığını belirten Çağlar, bunun alt yapısını ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini T20 üyelerinin olgunlaştıracağını dile getirdi. İTO bünyesindeki İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Fikir ve Proje Üretim Akademisi’ni kurduklarını anlatan Çağlar, araştırmacı ve uzmanlardan oluşan bu akademinin iş dünyasıyla da bir araya gelerek çok farklı alanlarda çalışmalar yaptığını kaydetti.
Düşünce kuruluşlarının sayısının artması ve onların yaptığı çalışmaların daha çok gündeme oturması gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Referans aldığımız kaynak, istişare denen, birlikte fikir oluşturma mekanizmasından yola çıktı. Think tanklerin öneminin farkında 
olduğumuzdan dolayı üniversitemizde bu çalışmayı yaptık. Bireylerin yetkinliğinin artırılmasında, şirketlerin rekabet gücünün yükseltilmesinde rol alacak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

*    *    *

Kredi faizleri daha düşük olmalı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak daha hızlı büyümek, daha fazla insana istihdam sağlamak için kredi faizlerinin daha düşük olmasını istediklerini söyledi.
İlginç bir zamandan geçildiğine ve pek çok küresel sorunla yüzleşmek zorunda olunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Son 6 yıldır küresel büyümede istikrarı yakalayamıyoruz. Geçmiş yıllarda ticaret küresel büyümenin motoruydu. 90’lı ve 2000’li yıllarda küresel ticaretin yüzde 7-8 ortalamayla arttığı dönemleri yaşadık. Ama son yıllarda bu oran yüzde 4.2’ye kadar düştü. Bir başka deyişle pasta istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor. Sadece geçtiğimiz yıl, 2014’te 4 bin 436 korumacı önlem tespit edilmiş ve bunların 2 bin 999’u G20 ülkeleri tarafından yapılmış. Genç işsizliği oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde gençlerin yüzde 40’ı işsiz durumda” diye konuştu. 
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Ben hâlâ yolun başındayız diyorum. Örneğin aşırı borçlanma gibi yapısal bir problemle karşı karşıyayız. McKinsey bunu son raporunda açıkladı. Küresel borç 2007’de 142 trilyon dolar idi. Bugün ise 199 trilyon dolara çıktı. Dünya gelirinin üç katı kadar borçlu hale geldi. Ülkelerin yüzde 80’inin 2007’ye göre daha fazla borcu var. Bu sürdürülebilir bir durum değil.”
Hisarcıklıoğlu, şirketlerin 2015-2016 tahminlerini yeni duruma göre revize etmesi gerektiğini belirtti. 

*    *    *

İletişim kanalları çeşitlenmeli
Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nda T20 çalışmalarını yürütecek olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Direktörü Güven Sak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri sonuç alıcı biçimde bir araya getirmekte G20’nin etkili biçimde çalışması gerektiğini belirtti. Sak, “Burada üzerinde düşünülebilecek mekanizmalardan biri G20 ülkeleri arasındaki iletişim kanallarının çeşitlendirilmesi. Dolayısıyla G20’nin açılım gruplarının, bu arada T20’nin de önemli bir işlev üstlenmesi mümkün olabilir. Bu yıl Sayın Babacan’ın desteğiyle T20’yi daha güçlü bir küresel politika diyaloğu platformu haline dönüştürebilmek için çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: ito.org.tr
Bu haber toplam 1713 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Muhasebe Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim