SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
DÖVİZ ALIMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumunun merkez ve taşra birimlerinin zorunlu döviz ödemeleri için gerekli işlemleri düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Döviz alımına ilişkin usul ve esaslar
MADDE 3- (1) Merkez ve taşra birimlerinin zorunlu döviz ödemeleri için Muhasebe Daire Başkanlığına intikal ettirdiği, karşılığı 300.000 (üç yüz bin) TL ve üzerindeki döviz talepleri, Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığına resmi yazı ile döviz alım tarihide belirterek bildirilir.
(2) Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde döviz alım işlemleri yapılır.
a) Döviz alımı yapılacak günden bir iş günü önce Kurumumuzun çalışmış olduğu bankalardan, Türkiye Bankalar Birliğince ilan edilen bir önceki yılsonu bilânçolarındaki toplam aktif büyüklüklerine göre ilk 10 sırada bulunan bankalar içinden en az 5 (beş) bankaya teklif mektupları resmi yazı ile gönderilir ve teklif alma tarihi ve saati bildirilir.
b) Bankalardan teklif alma tarihinde ve saatinde Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığının ilgili servis telefonlarında birer kişi olacak şekilde ve gelen teklifleri tabloya işlemek üzere pozisyon alınır.
- Bankalardan telefon veya faks ile alınan teklifler aynı anda tabloya işlenir ve tutanak altına alınır.
ç) Düşük kur teklifini veren bankaya teklifin kendilerinde kaldığı bildirilir.
- Döviz alımı ve Türk Lirası karşılığı tutarı havale/EFT talimatları hazırlanarak gerekli kontrol ve imzalar tamamlandıktan sonra ilgili bankaya gönderilir.
- Muhasebe Daire Başkanlığına, bankaya verilen talimatların bir sureti yazı ekinde
gönderilir.
- Muhasebe Daire Başkanlığı, Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığınca alınan döviz tutarını ilgiliye ödemek üzere ilgili bankaya ödeme talimatını verir.
- Aynı gün/acele döviz ihtiyaçlarında ise yukarıda belirtilen usullere uyulmaksızın telefonla kamu bankalarından alınan tekliflere göre en uygun kur üzerinden döviz alımı gerçekleştirilir.
MADDE 4- (1) Döviz ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde temin edilebilmesi, iş ve işlem süreçlerinin kısaltılması amacıyla her ödemede karşılığı 300.000 (üç yüz bin) TL’nin altındaki döviz alımları Muhasebe Daire Başkanlığınca kamu bankalarından yapılarak ödeme yapılır.
(2) 300.000 (üç yüz bin) TL’lik sınır, döviz alımının ya da talebin yapılacağı andaki T.C. Merkez Bankasının döviz satış kurları dikkate alınarak belirlenir.
Yürürlükten Kaldırılan Düzenlemeler
MADDE 5- (1) 16/04/2010 tarihli Makam Oluru ile yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Döviz Alımına İlişkin Usul ve Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 6- (1) Bu Usul ve Esaslar Kurum internet ve/veya intranet sitesinde yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7- (1) Bu Usul ve Esasları Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.